søndag 23. oktober 2011

Ankommet Praha - turen går til Rådhusplassen

Da har vi endelig ankommet Praha :-) Vi fryktet at hotellet vårt i Nove Mesto (Nybyen) lå en smule usentralt til, men vi brukte ikke veldig mange minutter på å rusle nedover Vaclavplassen og inn i Gamlebyen. Målet denne første ettermiddagen var Rådhuset og det astronomiske uret, som er en av mest besøkte severdighetene i byen. Hver hele time utspilles det en liten "forestilling" her, og mange turister samles på plassen foran klokka for å få med seg denne. Hvis du ser nøye etter, ser du at den øverste urskiven er omgitt av fire figurer som symboliserer forfengelighet, grådighet, Døden og lyst.


Her er forestillingen i gang. Døden slår på ei klokke, de to blå vinduene over uret åpner seg, og de tolv apostlene viser seg én etter én. Figurene på hver side rører på seg, klokken ringer, og til slutt galer hanen. Imponerende laget - begynnelsen på dette uret var ferdig allerede i 1410. og ble utbedret utover i århundret, særlig av mester Hanus. En legende forteller at han fikk øynene stukket ut slik at han ikke skulle kunne røpe hemmeligheten om hvordan uret var laget.


Her er figurene som omgir den nederste urskiven, den viser stjernetegnene, og ble laget på slutten av 1800-tallet.

Utenfor rådhuset var det mange utenlandske brudepar som hadde valgt å gifte seg her. Nå er VI forlengst gift, men skulle DU ønske å gifte deg i disse nydelige middelalderomgivelsene, så kan du titte på denne siden her :-)

Vi regnet med at det ville bli nok trim i løpet av de kommende dagene i Praha, så vi valgte heller heis enn trapper opp i Rådhus-tårnet. Selv med min smule høydeskrekk gikk det fint å bøye seg over rekkverket og fotografere den nye flokken med turister som hadde begynt å samle seg til urets neste timeslag, De som hadde valgt å ta seg et måltid eller en kaffe på uterestauranten hadde virkelig utmerket utsikt til den lille forestillingen.


Utsikt ja, fra tårnet hadde vi flott skue over byen i alle retninger. Her ser vi ned på St. Nicolas-kirken på den nordvestre siden av Rådhusplassen. I bakgrunnen skimter vi så vidt borgen og St. Vitus-katedralen.


Her har jeg svingt kameraet lenger mot venstre, og St. Vitus-katedralen sees i horisonten midt i bildet.


Her er Petinåsen i bakgrunnen, og vi kan se ene Karlsbro-tårnet langt til høyre i bildet.


Så har vi gått runden rundt tårenet og kikker ned på Tynkirken - og ja, du ser riktig - det ene tårnet er større enn det andre.


Vel nede igjen kikket vi på denne delen av rådhuset, som består av flere hus som er bygd sammen.


Her ligger også "The house at the minute" med sine flotte dekorasjoner på veggene - Franz Kafka bodde der noen år i sin barndom.


Wikipedia kan fortelle deg mer om det astronomiske uret hvis du har interesse av en grundigere beskrivelse.

Vi vandret videre og koste oss med å betrakte folkelivet i byen, og endte på en bedre restaurant der vi spiste rikelig og drakk godt for den nette sum av 400 NOK, og det var det desidert dyrest måltidet vi inntok i løpet av turen - mat og drikke er billig i Praha.

Titt gjerne innom en annen dag, kanskje finner du mer å lese om Prahaturen vår!

5 kommentarer:

Marianne/skorpionen sa...

Tusen takk for at du deler!
Absolutt en by jeg kunne tenkt meg, om jeg skulle besøkt utlandet igjen.
Ha en flott kveld og jeg gleder meg allerede til neste reisebrev!
klem

Anette Arvidsson sa...

Så mycket vackert det finns att se i Prag. Jag har aldrig trott att det var en så vacker stad!!
Det var ju tur att du inte tappade kameran när du stod uppe i rådhuset och böjde dig ut över turisterna!!

❤ Kaia sa...

Praha er helt digg!!
Jeg gikk på brosteinen i 4dager med hodet og kameraet opp i været, for makan til bygninger rundt deg har jeg ikke sett noen plass.
Men så var Praha en av de få byene som IKKE ble bombet under 2 verdenskrig, og da fikk de jo stå i fred.
Håper du fikk med deg St.Vitus katedralen også, for den var bare ett syn...

Var i London i vår også, men var nyoperert i kneet, så 627 trappetrinn var vel uoverkommelig akuratt da, hadde nok med trappene ned til krypten, men neste gang....

Klem fra Kaia

Kari sa...

Takk for koselige kommentarer!
Kaia: Var inn i St.Vitus , kommer mer her fra Praha etter hvert.
Det er noen år siden jeg var i tårnet på St.Paul. Har aldri vært så skjelven i bena noen gang som da vi kom ned derfra. Kunne ikke tenke meg å gå opp der nå, men utsikten var verdt turen!

Grethe sa...

Så mange flotte bilder!!! Praha er en flott by, har vært der på jentetur en gang, men drømmer om å ta med mannen min dit en gang. Og jeg fikk enda mer lyst til å reise dit igjen nå, etter å ha sett og lest her :)
Grethe